TUTKIMUKSET

OCT CIRRUS -silmänpohjakamera

Käytössämme Zeissin huippuoptiikalla varustettu, potilaalle miellyttävä Cirrus HD-CT silmänpohjan valokerroskuvauslaite, joka mahdollistaa glaukooman ja ikärappeuman tarkan diagnosoinnin ja hoidon seurannan.

Silmänpohjakamerasta on viime vuosien aikana tullut yksi tärkeimmmistä laitteista makulasairauksien sekä glaukooman diagnosoinnissa ja seurannassa. OCT-silmänpohjakameran ansiosta silmälääkärimme voivat pitää entistä parempaa huolta silmiesi hyvinvoinnista. OCT-tutkimus on erinomainen apu mm. kuivan ja kostean tyypin silmänpohjarappeuman, diabeteksen sekä kaihileikkauksen jälkitilan seurannassa ja hoidossa.

OCT-glaukoomatutkimus tehdään Zeissin kehittämällä Optic Disc Cube -menetelmällä, jolla silmälääkäri havaitsee silmäsairauden etenemisen tarkemmin ja aikaisemmassa vaiheessa — ja voi siksi määrätä tarvittavat hoitotoimenpiteet tilanteen korjaamiseksi jo varhaisemmassa vaiheessa.

Näkökenttätutkimus

Käytössämme olevalla FDT-näkökenttätutkimuslaitteella glaukooman eli silmänpainetaudin analysoiminen on tarkempaa. Laitteillamme pystytään tunnistamaan glaukooma tai näköhermon vaurioita jo ennen merkittävän näköhäiriön syntyä. Tästä on paljon etua tavanomaiseen näkökentän tutkimukseen verrattuna. Testi on kivuton ja kestää vain muutaman minuutin. Useimmiten tutkimus voidaan tehdä suoraan vastaanotolla. Sinun ei siis tarvitse varata erillistä aikaa, ja saat tuloksetkin heti.

SLT – selektiivinen lasertrabekuloplastia: Pehmeä tapa hoitaa glaukoomaa

Miten silmänpainetauti eli glaukooma syntyy?

Silmän sisällä muodostuu jatkuvasti kammionestettä. Terveen tasapainon saavuttamiseksi vastaava määrä nestettä poistuu kammiokulman kautta. Näin linssi ja verkkokalvo pysyvät terveenä. Kun ulosvirtaus on estynyt, silmänpaine nousee ja riski sairastua avokulmaglaukoomaan kasvaa. Siksi on tärkeää, että silmälääkäri tarkastaa silmänpaineen säännöllisesti ja sitä hoidetaan tarvittaessa.

Mikä on SLT?

Selektiivinen Laser Trabekuloplastia, (SLT) on yksinkertainen, tehokas ja kivuton laserhoito, joka voi laskea silmänpainetta merkittävästi. Silmälääkäri suorittaa hoidon vastaanoton yhteydessä. Toimenpide kestää normaalisti vain muutaman minuutin.

Miten SLT toimii?

SLT lähettää erittäin lyhyitä laserimpulsseja (vain 0,000000003 sekuntia) vihreän valon aallonpituusalueella. Näin ei synny lämpöä toisin kuin muissa hoitotavoissa. SLT kohdistuu matalalla energialla täsmälleen kammiokulman pigmenttiin tuhoamatta ympäröivää kudosta. Siksi SLT-hoidon voi uusia ilman riskiä. Elimistön oma puolustusjärjestelmä poistaa laserhoitoa saaneet solut arpeuttamatta.

Mitä tapahtuu hoidon aikana?

Ennen hoitoa silmään laitetaan mustuaisen supistavaa lääkettä ja silmien ulkopinta puudutetaan paikallisesti puudutustipoilla. Silmälääkäri annostelee laserhoidon silmänpinnalle asetettavan kontaktilinssin avulla mikroskoopin ääressä.

Kuka hyötyy SLT-hoidosta?

SLT-hoito sopii hyvin seuraavissa tapauksissa:

  • Teillä on avokulmaglaukooma, pigmenttiglaukooma tai pseudoexfoliaatioglaukooma
  • Teille ei ole löytynyt sopivaa glaukoomalääkettä tai teidän on vaikea käyttää sitä
  • Käytätte jo glaukoomatippoja ja silmälääkäri suosittelee SLT-hoitoa hoidon tehostamiseksi.