Kartoita riski sairastua silmänpohjan ikärappeumaan

Mikäli elämme tarpeeksi pitkään, sairastumme kaikki jonkin asteiseen silmänpohjan ikärappeumaan eli AMD:hen. AMD on parantumaton sairaus, johon altistaa mm. perintötekijät ja tietyt yleissairaudet.

10 % yli 60-vuotiaista sairastaa silmänpohjan ikärappeumaa.
Kuulutko sinä riskiryhmään?

1 Voit itse vaikuttaa sairastumisriskiin

Mm. perintötekijöillä, sukupuolella, ruokavaliolla ja elintavoilla on iso merkitys AMD:n kehittymisessä.

2 Silmälle tärkeä luteiini

Älä odota!
Kartoita ja minimoi sairastumisriski jo tänään.

Luteiini on silmän terveydelle tärkeä antioksidantti. Sen tehtävä on suodattaa silmälle vaarallista sinistä valoa ja toimia silmän tarkan näkemisen alueen aurinkosuojana. Jos silmän pigmenttikerros on liian ohut, silmän aurinkosuoja on huono ja silmän solut vaarassa.

Luteiinia on saadaan mm. vihreistä lehtivihanneksista sekä maississa ja munan keltuaisesta. Pigmenttikerroksen parantamiseen ja ylläpitämiseen tarvitaan päivittäin noin 12 mg luteiinia.

3 Sairastumisriskin kartoittaminen

MPOD-mittaus ei paljasta, sairastatko jo silmänpohjan ikärappeumaa tai sairastutko siihen mahdollisesti myöhemmin. Sen sijaan optikkosi voi erilaisin menetelmin kartoittaa riskisi sairastua silmänpohjan ikärappeumaan.

4 MPOD-mittaustuloksen arvioiminen

MPS II-laitteella mitataan makulan pigmenttikerroksen tiheyttä eli sen kykyä suodattaa haitallista sinistä valoa. Ihannearvo on vähintään 0,50. Jos mittaustulos on 0,45 – 0,50, sinun tulisi tehdä silmäystävällisiä muutoksia elintapoihisi sekä lisätä luteiinin päivittäistä saantia.

5 Syö silmäystävällisesti

Varmista luteiinin, DHA-rasvahappojen ja sinkin päivittäinen saanti. Mikäli MPOD-luku on alle 0,45, on suositeltavaa nauttia päivittäin 1 kapseli Ophtamin Omega 3 + lutein -ravintolisää.

Pigmenttikerros voi luteiinipitoisella ruokavaliolla ja elintapoja muuttamalla kasvaa peräti 60 %:a jo puolessa vuodessa, mutta on syytä muistaa iän, sukupuolen ja perimän vaikutus silmänpohjan ikärappeumaan sairastumisessa.